צמחים מרפאים ושמנים אתרים
הטיפול בעזרת צמחי מרפא נקרא פיטותרפיה (phytotherapy), וטיפול בשמנים אתרים -ארומתרפיה (aromatherapy). ההבדל העיקרי ביניהם הוא סוג הצמחים שבשימוש וצורת ההפקה.
אפשר למצוא עדויות לשימוש בצמחים ובשמנים כבר לפני אלפי שנים בתרבויות שונות ובעולם כולו. היום המדע עוזר לנו להוכיח את יעילות השימוש בהם ולהכיר מחדש בחוכמה של ידע עתיק זה.
בימינו, משתמשים לא מעט במולקולות המופקות מצמחים (או במולקולה סינטטית) על מנת להפיק תרופות, לדוגמה, "דיגוקסין" שמשמש לשיפור פעולת המשאבה של הלב ו"רמוטיב" לטיפול בדיכאון.
שימוש בצמח שלם יעיל יותר ממרכיבים שבודדו ממנו – כפי שחוקרים הראו, לדוגמה לגבי צמח הג'ינקו. יש חשיבות להבנת פעילות הצמחים דרך החומרים הפעילים שמפיקים מהם, אך יש בצמח מגוון עשיר של חמרים, שכולם יחד משפיעים טוב יותר ובצורה מאוזנת יותר. ההרבליסט (המטפל בצמחי מרפא) יעדיף את השימוש בצמח השלם על פני חומר אחד פעיל שמופק במעבדה, כפי שמקובל ברפואה המודרנית.
לצמחי המרפא טווח פעילות רחב ביותר שאני מתאימה בפורמולה מיוחדת למטופל. יש חשיבות לאמצעי זהירות ובחינה כוללת של מצב המטופל, ובכלל זה התרופות שנלקחות כבר, והתייחסות לבעיות שנלוות לתלונה העיקרית.
מסווגים את הצמחים לפי פעולתם, לדוגמה משככי כאבים, מחזקים מערכת החיסון, מגבירים זרימת דם וכולה.
כהרבליסטית קלינית ומטפלת מוסמכת בארומתרפיה, אני משתמשת בצמחי מרפא ובשמנים בצורה מגוונת לפי הבעיות והצרכים של כל מטופל. הצמחים משתלבים ברמות שונות בטיפול : לפעמים הם יהיו מרכזיים או ישמשו כתמיכה לטיפולי מגע. לפעמים הם ישולבו בתזונה היומית ובשתייה. נתינת הצמחים נעשית בשני אופנים: בלקיחה פנימית בקפסולות או בטינקטורה (תמצית צמחים), ובנוסף אני משתמשת בכוח הצמחים לטיפול חיצוני בפצעים, במפרקים כואבים ועוד.