לשאלה זו רבים מהצעירים עונים היום : כסף או תהילה. ד"ר רוברט ולדינגר (Dr Robert Waldinger), פסיכיאטר אמריקאי ומורה בבית הספר לרפואה בהרווארד, מוכיח שאמונה זו לא נכונה. הסוד לחיים מאושרים, בריאים וארוכים לא נמצא לא בארנק ולא בפרסום או בעבודה קשה אלא באיכות הקשרים שיש לנו.
בשנת 2015, ד"ר ולדינגר, פרסם תוצאות מחקר בהרווארד, המחקר הגדול ביותר שנעשה אי פעם על התפתחות האדם. זה התחיל בשנת 1938 עם 724 גברים. שנה אחרי שנה החוקרים עקבו אחרי עבודה, חיי משפחה, בריאות, רמת האושר.
במחקר היו שתי קבוצות: קבוצה אחת של גברים נכנסה למחקר כשלמדו בשנה שניה בהרווארד. כולם סיימו את הלימודים בזמן מלחמת העולם השנייה, רובם התגייסו. הקבוצה השנייה הייתה מורכבת מבחורים של השכונה הענייה ביותר בבוסטון.
מחקר זה ממשיך היום עם 2000 הילדים שלהם. ד"ר ולדינגר הוא מנהל המחקר הרביעי. לדעתו יש להבין 3 שיעורים עיקריים מהתוצאה.
- קשר חברתי חיוני לאדם
אנשים שהיו מקושרים יותר, עם המשפחה, החברים וקהילה מאושרים יותר, חיים יותר שנים ונמצאים במצב בריאותי טוב יותר מאלו שחיי החברה שלהם פחות עשירים.
…ובדידות הורגת, מחקר זה הולך רחוק יותר ומראה אפילו קשר הפוך: הבדידות היא טוקסית והורגת1! אנשים שחיים בבדידות יותר ממה שהיו רוצים מרגישים פחות מאושרים ובריאותם מתדרדרת מוקדם יותר, כבר באמצע החיים. יתרה מכך, היכולות הקוגניטיביות שלהם מתדרדרות מהר ואורך חייהם קצר יותר.
- לא רק מספר החברים אלא איכות הקשרים
איכות היחסים עם אנשים קרובים עוזרת לנו להיות מאושרים ובריאים לאורך כל החיים. החוקרים שמו לב שבני חמישים המרוצים מהיחסים שלהם עם אנשים הקרובים להם נהיים קשישים מאושרים ובריאים וללא קשר לרמת הכולסטרול שלהם! בני זוג מאושרים ושותפים לחיים סיפרו שהם נשארים מאושרים למרות כאבים פיזיים. לעומת זאת, אנשים שאינם מסופקים ביחסים שלהם מדווחים על הכאב הפיזי שמוגבר עם הכאב הרגשי.
- קשרים טובים לא רק מגנים על הבריאות הפיזית
ד"ר רוברט ולדינגר מדגיש שקשרים איכותיים מגנים גם על תפקוד המוח. אנשים עם קשרים יציבים ומתמשכים, שיודעים שהם יכולים לסמוך זה על זה, מגיעים לגיל 80 עם זיכרון טוב וחד יותר. וההפך, הזיכרון יורד יותר אצל אלו שחיים קשר לא יציב. ד"ר ולדינגר מדגיש שקשר מתמשך אינו דווקא חיים שקטים וללא ויכוחים אלא רק הידע שבמקרה קשה יקבלו תמיכה.
ועכשיו מה עושים?
אין ניסים, קשרים עם משפחה, חברים, קולגות או שכנים…זה לא מובן מאליו. זה דורש עבודה מסויימת. לא, לא צריך לעשות קורס של חצי שנה, וגם לא להשקיע כסף. רק לזכור לחייך, לחבק, להגיד מילה טובה ולתקשר, כל יום, כל השנה ולכל אורך החיים – זה מפתח האושר, כאן נמצאת הבריאות!
בתקופה שכתבתי את המאמר הזה, ישבתי בבית קפה וסיפרתי למשפחה שלי על המחקר. כשבאה המלצרית, שאלתי אותה: “מה לדעתך גורם האושר?" היא חשבה דקה ואמרה לי "אוכל!! זה מה שגורם לאושר!". היא הייתה חביבה ומלאה התלהבות אז ביקשתי ממנה לשאול כמה אנשים שישבו בקפה. היו תשובות כמו: ילדים, להיות עם חברים אך תשובה אחת ממש ריגשה אותי: “עצם השאלה" אמרה בחורה צעירה ונאה שישבה יחד עם חברה שלה, "זה שאת שואלת ומתייחסת אלי גורם לי לאושר".
מאת: מוניק חסון אלעזר BA, ND
כתבה זו פורסמה באתר Infomed