מחקר שנערך בשיתוף עם אוניברסיטת הארוורד מצא ראיות מדעיות לשינויים בצפיפות החומר האפור במוח בעקבות תרגול מדיטציה במשך שמונה שבועות
מאת: פרויקט אמת אחרת
מאת מנהל הפרויקט | 22 בינואר 2016
מחקר שנערך על ידי צוות מתוך בית החולים הכללי במסצ'וסטס (MGH) גילה תוצאות מפתיעות לגבי ההשפעות המוחשיות של תרגול מדיטציה על מבנה המוח האנושי. תכנית בת שמונה שבועות של מדיטציה מודעת (Mindfulness) הראתה בפעם הראשונה ראיות ברורות שמדיטציה מייצרת "שינויים מסיביים" בחומר אפור במוח.
הראיות נאספו בעזרת סריקת MRI (תהודה מגנטית) שנעשתה על נבדקים שהשתתפו בתכנית שמונת השבועות.
מחברת בכירה במחקר, שרה לזר מתכנית ההדמיה הפסיכיאטרית MGH (שעובדת גם כמרצה בבית הספר לרפואה של הרווארד בפסיכולוגיה) הצהירה כי מתרגלי מדיטציה לא רק מרגישים טוב יותר, הם ממש עוברים שינויים במבנה המוח שמגבירים באופן מתמשך רגשות חיוביים ורגועים.
חוקרת עמיתה במחקר, סו מק'גרייבי ציינה כי מחקרים קודמים שנערכו ע"י הקבוצה של לזר מצאו הבדלים מבניים במוחם של מתרגלי מדיטציה בהשוואה לאלו ללא ניסיון קודם, בעיקר בעיבוי של קליפת המוח; האזור האחראי על תשומת לב ואינטגרציה רגשית.
המחקר העדכני ביותר מצא כי תרגול יומי של מדיטציה למשך זמן ממוצע של 27 דקות עם תרגילי ריכוז ומודעות גרם לשינוי משמעותי בצפיפות החומר האפור במוח, במיוחד בהיפוקמפוס; האזור במוח שבו מודעות עצמית, חמלה, והתבוננות פנימית קשורות. יתר על כן, הגדלה זו של צפיפות החומר האפור בהיפוקמפוס הייתה במתאם ישיר להפחתת צפיפות החומר האפור באמיגדלה; אזור במוח הידוע בתפקידו בוויסות תגובות חרדה ומתח. בניגוד גמור, קבוצת הביקורת לא הראתה כל שינוי בצפיפות החומר האפור במוח וכך נפסל הזמן כגורם משפיע על השינוי הדרסטי בצפיפות החומר האפור.
בריטה הולצל, חוקרת באוניברסיטת גלסן שבגרמניה הצהירה כי בשנים האחרונות מדעני מוח מוצאים הרבה יותר גמישות במבנה המוח מהצפוי וכי מנקודת מבט מדעית טהורה האדם יכול להשפיע בצורה ישירה על שינויים מבניים במוחו וכך לשפר את איכות חייו.
מקור: SimpleCapacity