שינה טובה בלילה חשובה מאוד לבריאות הגוף והנפש. כדי לעבור לילה טוב הכול מתחיל בדרך שהולכים לישון. מה הם 10 הדברים שלא מומלץ לעשות לפני שהולכים לישון.
- לא להסתכל במסכים
לא מומלץ להסתכל בטלפון, טאבלט, מחשב וטלוויזיה אם אתם רוצים לעבור לילה שקט. האור של מסכים אלו מאט את יצור המלטונין (הורמון השינה) ופוגע באיכות השינה.
- לא להעלות את טמפרטורת החדר
חדר חם מדי מקשה על הרדמות ומפחית את זמן השינה העמוקה – מכירים זאת היטב בקיץ הישראלי! בקיץ, מומלץ לקרר את חדר השינה לפני שהולכים לישון ובחורף לא לחמם אותו – לפחות בתל אביב! באזורים הקרים יותר של הארץ, מומלץ להגיע לטמפרטורה של כ-16 מעלות ולהוסיף שמחה.
- לא לשתות משקאות אנרגיה
קופאין שנמצא בקפה/תה/שוקולד/משקאות אנרגיה כמו XL או רד בול, נשארים בגוף בין 3 ל-5 שעות, וכך מפריעים למחזור השינה. הראו ששתיית משקה המכיל קופאין עד 6 שעות לפני השינה מפחית משמעותית את משך השינה. בנוסף הם מעלים את הסיכון למחלות לב וכלי דם שמחמירים עם חוסר שינה.
- לא לאכול ארוחה כבדה לפני השינה
לוקח זמן רב לעכל ארוחה עשירה בשומן ובחלבון. ארוחה כזו יכולה לגרום לכבדות בבטן או לצרבת. באופן כללי עדיף לאכול שעתים/שלוש לפני שהולכים לישון.
- לא להתאמן בצורה אינטנסיבית
ניתן לעשות פעילות גופנית בסוף היום אך אם היא אינטנסיבית מדי היא עלולה להפריע לשינה. פעילות מאומצת מעלה את טמפרטורת הגוף, שדוחה הרדמות ומשחררת אדרנלין, וכך מצב הערנות עולה.
- לא לשתות אלכוהול לפני השינה
שתיית אלכוהול יכולה לעזור להירדם אך פוגעת באיכות השינה. אלכוהול משחרר אדרנלין ומשבש את מחזוריות השינה. כתוצאה מכך עלולים להתעורר פעמים רבות במהלך השינה. בנוסף אלכוהול מיבש ,ולכן מתעוררים גם כדי לשתות.
- לא לישון עם הטלפון ליד
ההתעסקות בשליחת וקבלת הודעות, והצפצופים הנלווים מפחיתים משמעותית את שעות השינה. מומלץ לסגור את הטלפון ולהוציא אותו מהחדר.
- לא לעשות דברים מלחיצים
בסוף היום חשוב מאוד לקחת זמן להשתחרר. סטרס מתמשך ביום משפיע לרעה על השינה. לכן זה לא הזמן לוויכוחים או סגירת חשבון עם בני הזוג בדיוק לפני השינה. עדיף לעשות דברים מרגיעים שגם מנקים את הראש : לקרוא ספר טוב, לשמוע מוזיקה שקטה, לעשות תרגילי הרפיה.
- לא לעשן במיטה
ניקוטין הוא חומר מעורר שמחמיר בעיות שינה בעיקר אם מעשנים לפני שהולכים לישון. ניקוטין מעכב את ההרדמות ומשבש את מחזור השינה. אצל אנשים מעשנים שלב השינה הקלה ארוך יותר משלב השינה העמוקה, ולכן הם באופן כללי עייפים יותר.
- לא להתנגד לעייפות במיטה
כשמרגישים עייפים בערב – פיהוקים, עיניים נסגרות, ראש כבד – זה הזמן ללכת לישון – לא להתנגד, אחרת נכנסים לסטרס שהוא עצמו מפריע להירדם. מומלץ ללכת לישון בשעות קבועות (פחות או יותר) כדי שהמוח ידע שזה הזמן "לכבות" את האורות!
מאת מוניק חסון אלעזר BA, ND, רפואה נטורופתית
כתבה זו פורסמה ב- 2015 באתר Infomed