יום אחד, הבן שלי חזר משיעור בקפוארה ואמר : "אני רוצה שתכיני לי מיץ אסאי ". "מיץ מה ?" שאלתי בפליאה. "מיץ אסאי ! זה פרי ברזילאי וממנו מכינים מיץ טעים מאוד !"
מאת מוניק חסון אלעזר RNa– רפואה נטורופתית
כך התחיל החיפוש שלי אחר מידע על הפרי האקזוטי הזה. כפי שקורה לא מעט כשמרכזים את תשומת הלב לדבר מה, באותו שבוע הגיעו למייל שלי כתבות שונות מאתרים מקצועיים על הפרי המעניין הזה והתברר שניתן למצוא אותו בארץ כבר מספר שנים.
הברזילאים קוראים לו עץ החיים והפופולאריות שלו גדלה ככל שמכירים אותו יותר.
אסאי הוא פרי קטן יותר מענב, בצבע סגול עד שחור. הוא גדל על עץ ממשפחת הדקליים בדרום אמריקה, בעיקר באזור יערות הגשם של ברזיל.
נוגד חמצון
אחד היתרונות של פרי קטן זה הוא הכמות הגדולה של נוגדי חמצון ממשפחת הפוליפנולים. נוגדי החמצון או אנטי-אוקסידנטים הם מולקולות שנמצאות בצמחים מסוימים בצורה של פיטוכימיקלים, ויטמינים או מינרלים. החשיבות שלהם בתזונה להגן על הגוף מפני רדיקאלים חופשיים שאחראים להרס התאים ומעורבים בתהליכי הזדקנות ובהתפתחות מחלות רבות.
איך ניתן למדוד את רמת נוגדי החמצון שיש במזון ?
ערך ה-ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) הוא המדד המקובל ביותר ליכולת נוגדת החמצון של מזונות. ככל שערך ה-ORAC גבוה יותר, היכולת גדולה יותר. פרי האסאי נמצא בין הפירות עם ערכים גבוהים בדומה לאוכמניות, פטל או חמוציות.
ערך תזונתי
בנוסף לפעילות נוגדת החמצון, פרי האסאי מכיל שילוב של נוטריאנטים חשובים לבריאות : 8% חלבון, חומצות שומן אומגה 9 (כמו שמן זית) ואומגה 6. הוא עשיר בסיבים תזונתיים ומכיל גם ויטמינים מקבוצה B, C ו-E, אשלגן וסידן. האינדקס הגליקמי שלו נמוך- בתנאי שלא מוסיפים סוכר – כך שהוא מתאים גם לסוכרתיים.
מחקרים
מצאתי עד כה מחקרים קטנים ומועטים, אך מעניינים :
מחקר על עכברים, שהתפרסם בפברואר 2011 בכתב העת Atherosclerosis מראה את השפעת מיץ אסאי על בריאות הלב וכלי הדם. העוצמה נוגדת החמצון ונוגדת הדלקת של הפרי מפחיתה את הסיכון לטרשת העורקים ולמחלות לב.
מחקר נוסף שהתפרסם בחודש אפריל 2011 ב- Journal of Medicinal Food מגלה את השפעת צריכת מיץ אסאי על כאבי מפרקים כרוניים בזכות פעילות נוגדת חמצון של האנטוציאנינים. התוצאות הראו הפחתה בכאבים ושיפור ביכולת התנועה.
המלצות למתכונים שמתאימים לימי החום המתקרבים :
מכיוון שהפרי מאבד מהר מאוד את טריותו, מייבאים אותו לארץ בצורה של מחית קפואה בשקיות של 100 גרם.
- לערבב בבלנדר 50 גרם מחית אסאי עם בננה אחת ויוגורט עיזים. מכניסים לקערה ומוסיפים תפוח ירוק חתוך לקוביות קטנות ואגוזי מלך מפוררים.
- חותכים את מחית האסאי (100 גרם) ל-3 חתיכות ומכניסים לבלנדר בתוספת 4 קוביות קרח, מעט מים, כפית דבש ו-1/2 בננה (אם רוצים). מוזגים לקערה ומוסיפים חתיכות של תפוח, אגס, בננה ו/או גרנולה.
- מערבבים בבלנדר 100 גרם אסאי עם בננה אחת, 200 גרם תותים או פירות יער וכוס וחצי מים. אפשר להוסיף כפית דבש.
לסיכום
פרי האסאי מעניין מבחינה תזונתית וכדאי להכיר אותו. הוא יכול להשתלב יפה כחלק מתזונה טובה, בריאה ומאוזנת.
אך אין לשכוח שאורח חיים בריא הוא שילוב של אכילה נכונה, תנועה, הפחתת לחץ ו…חיוך !
כתפה זו פורסמה בעיתון Epoch Times