מאת מוניק חסון אלעזר RNa, רפואה נטורופתית
הכתבה פורסמה גם באתר "מרכז רפואי אסף הרופא"
יתר לחץ דם, המכונה גם הרוצח השקט היא מחלה שכיחה ביותר בארצות המערב, והתמותה בקרב החולים בה עולה משנה לשנה. לרוב, שינוי באורח החיים יכול למנוע ולסייע בהפחתת לחץ הדם.
ידוע שתזונה עשירה במלח מזיקה לבריאות ושהסובלים מלחץ דם גבוה חייבים להפחית את צריכת המלח. פחות ידועה היא העובדה שהגברת צריכת אשלגן מועילה גם כן ותורמת להפחתת ערכי לחץ הדם. אכילת מזונות עשירים יותר באשלגן מומלצת באותה מידה כמו שנחוצה הפחתת כמות הנתרן (מלח) על מנת להנמיך את לחץ הדם.
מסקנה זו היא תוצאה של ניתוח נתונים של 1000 בני אדם מ-21 ארצות שונות. צריכת האשלגן אצלם הייתה בין 1.7 ל-3.7 גרם ליום. כמות זו נמוכה מן ההמלצה של רשויות הבריאות שהיא היום 4.7 גרם ליום.
בקנדה ובצרפת, ידוע שצריכת האשלגן הממוצעת נמוכה ב- 1.7 גרם מן הערך המומלץ.
לפי החוקרים שניתחו את הנתונים האלה, העלאת הצריכה של אשלגן ל-4.7 גרם ביום באוכלוסיות הנבדקות תפחית את לחץ הדם הסיסטולי ב- 1.7 מ"מ כספית לפחות, ועד 3.2 מ"מ כספית. הפחתה דומה תתקבל אם נפחית את כמות המלח מ-9 ל-5 גרם ליום.
לדבריהם, הפחתה של לחץ הדם תקטין ב-15% את הסיכוי למוות מאירוע מוחי ועד ל-11% את הסיכון למוות ממחלת לב. לכן, החוקרים מבקשים מארגוני הבריאות לתמוך במאמצים שהם עושים כדי להפחית את הכמות הנצרכת של נתרן ולהעלות את כמות האשלגן בתזונה.
Source : van Mierlo LA, Greyling A, Zock PL, et al, Suboptimal potassium intake and potential impact on population blood pressure, Archives of Internal Medicine, 13 septembre 2010, 170(16):1501-2.
מהו אשלגן ?
אשלגן הוא אחד המינרלים החשובים והחיוניים בגוף האדם. בדומה לנתרן או כלור הוא אלקטרוליט (חומר שמאפשר מעבר של זרם חשמלי).
תפקידי האשלגן בגוף
לאשלגן תפקידים רבים וחיוניים :
– שליטה על איזון הנוזלים בגוף ובתוך התאים, וויסות כמות הנתרן.
– שמירה על איזון חומצה-בסיס של הגוף ונוזלי הגוף בשיתוף פעולה עם הנתרן.
– מרכיב חיוני לבריאות הלב וכלי הדם.
– שמירה על רמת לחץ הדם תקינה.
– אחראי על כיווץ השרירים.
מחסור באשלגן
מחסור קיצוני באשלגן (Hypokalemia) הוא מצב נדיר שיכול להיגרם על ידי איבוד נוזלים חמור (ריבוי הקאות, שלשולים או הזעה) ועלול לגרום להפרעות בקצב הלב.
מחסור יכול להיגרם גם מעודף משלשלים, תרופות משתנות, אלכוהוליזם, עישון או עודף בקופאין וסוכר.
חוסר באשלגן מתבטא בעור יבש, עצירות, עייפות, חולשה והתכווצויות שרירים, קצב לב לא סדיר ועוד.
אשלגן ותזונה
בתעשיית המזון מוסיפים כמויות גבוהות של נתרן, ותהליך העיבוד גורם להפחתת כמות האשלגן. מצב זה יכול להסביר התפתחות של מחלות לב וכלי דם כי ידוע שכמות האשלגן בתזונה שלנו צריכה להיות גבוהה יותר מכמות הנתרן (5 ל-1). תזונה עשירה באשלגן ונמוכה בנתרן מגינה מפני מחלות אלו.
דוגמאות למזונות עשירים באשלגן (*) :
מנת מזון |
כמות אשלגן במיליגרם |
שעועית לבנה מבושלת (כוס = 250 מ"ל) |
1100 |
תפוח אדמה בינוני עם הקליפה אפוי בתנור (175 גר') |
950 |
שעועית סויה או לימה מבושלת (כוס = 250 מ"ל) |
770-930 |
עדשים ירוקים, אפונה יבשה מבושלים (כוס = 250 מ"ל) |
750-780 |
עלי סלק מבושלים (1/2 כוס = 125 מ"ל) |
690 |
עגבניות מרוסקות (1/2 כוס = 125 מ"ל) |
580 |
תרד מבושל (1/2 כוס = 125 מ"ל) |
440 |
בננה בינונית (120 גרם) |
420 |
סלמון מבושל (100 גר') |
300-450 |
פפאיה (1/2 פרי = 150 גר') |
390 |
(*) הצריכה היומית המומלצת של אשלגן לאדם מבוגר היא 4.7 גרם.
על מנת להשפיע על לחץ הדם, ומאחר ויש חשיבות לאיזון בין מינרלים שונים בגוף – אשלגן, מגנזיום, סידן – תזונה מאוזנת היא מילת הקסם.
לקבלת המנה היומית של אשלגן מומלצת אכילה קבועה של פירות וירקות, אגוזים וזרעים, קטניות ודגנים מלאים. כך, בנוסף לאשלגן נהנה מויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון שגם הם משפרים את הבריאות ותורמים להפחתת לחץ הדם.
שיהיה לנו לבריאות !
הכתבה פורסמה גם באתר של "מרכז רפואי אסף הרופא"
1 תגובה:
[…] יתר לחץ דם – להפחית מלח או להגדיל צריכת אשלגן ? […]