מאת מוניק חסון אלעזר, רפואה נטורופתית R.Na, Cl.H
כתבה זו פורסמה גם באתר reader.co.il ובאתר epochtimes.co.il
בכתבה זו, אדבר על בעיות זיכרון של האדם הבריא (יחסית) שאינן נובעות ממחלת אלצהיימר או מחלות קשות אחרות.
איפה הנחתי את המפתחות שלי ? מה שם הסרט האחרון שראיתי ? מה רציתי לעשות לפני רגע ? כל אחד מאיתנו מכיר את ה"חורים" המרגיזים בחיי היומיום. כמו כאבי הגב, בעיות הזיכרון הפכו נפוצות אפילו בגיל צעיר ואין זה אומר שאתם מפתחים את מחלת האלצהיימר.
עיון קצר על הזיכרון
הזיכרון הוא היכולת של המוח לקלוט, לאחסן, לשמור ולשלוף מידע. בזכות ה-MRI, מגלים החוקרים את עמקי הזיכרון האנושי. מה ידוע היום ? הזיכרון לא נמצא באזור אנטומי אחד אלא פועל באזורים שונים במוח. אין זיכרון אחד אלא סוגים ותת סוגים של זיכרונות. מקובל לסווג אותם בשתי קטגוריות עיקריות שיש ביניהן יחסי גומלין :
זיכרון לטווח קצר או "זיכרון העבודה", שמשמש לתפקוד מיידי בטווח של פחות מדקה. לדוגמה, מספר טלפון שנתנו לנו הרגע כדי לחייג ואחר כך נשכח אותו. או אדם ברחוב שאל אתכם מה השעה. עניתם, המשכתם הלאה ושכחתם מכך. אך אם משהו בו סיקרן אתכם, המידע שקלטתם בקשר אליו יעבור לשלב הבא.
זיכרון לטווח ארוך, שומר ומאחסן מידע לאורך שעות, ימים, שבועות או אפילו שנים. הוא כולל תת סוגים של זיכרונות. שם נמצאים הזיכרונות מהילדות, המודעים והלא מודעים, המיומנויות פעולה (נהיגה), הידע שנלמד בעבר וכו'.
גורמים נפוצים לבעיות הזיכרון ופתרונות מומלצים
אצל רוב האנשים, בעיות הזיכרון קשורות באורח חיים : חוסר שינה, סטרס, חרדות, חוסר ריכוז, חסרים תזונתיים ועוד. לכן, אפשר למנוע וגם לתקן אותן אם כבר התחילו להפריע. והזמן הנכון להתחיל הוא… עכשיו !
סטרס וחרדות מפריעים לריכוז ולזיכרון. במצב סטרס אנו פועלים "על אוטומט" – כך בעלי הסיע אותי למקום העבודה שלו במקום לבית החולים כדי ללדת !! בתהליך הזיכרון לטווח קצר הסחת דעת רגעית עלולה לגרום לכם שכחה של פרטים. לדוגמה : אתם בדרך לקנות ספר שהמליצו לכם, אך פתאום פוגשים את משה (הסטרס) ולא זוכרים עוד מה רציתם לקנות. הזיכרון עוד לא קידד את האינפורמציה כשהסטרס הפריע. במצבי סטרס קשה לקודד מידע חדש כי גורם הסטרס התערב ביכולת זו. בנוסף, הסטרס עלול גם להפריע לשליפת מידע ישן מן הזכרון.
בצורה פרדוכסלית, אנו זקוקים להורמוני סטרס (אדרנלין וקורטיזול) לתפקוד תקין של הזיכרון. הם נחוצים כדי לזכור מצב מסוכן או בלתי רצוי כך שנתגונן או נמנע ממנו בפעם הבאה. אך בחוסר או בעודף של הורמונים אלה, הזיכרון נחלש וקשה יותר ללמוד ולזכור דברים חדשים.
דרך טובה להתמודד עם סטרס וחרדות היא שימוש בשיטות הרגעה שונות –מדיטציה, דמיון מודרך, יוגה, תרגילי הרפיה וכו'.
מחקרים רבים הראו שלשינה תרומה חשובה לשיפור יכולת הזיכרון בתחומי למידה שונים, לדוגמה : שינון חמרי לימוד עיוניים ומעשיים, רכישת מיומנות מוטוריות מורכבות – רכיבה על אופניים, נהיגה במכונית, לימוד נגינה וכדומה.
מחקר קליני אחר הוסיף מידע נוסף : השינה משפרת גם את הזיכרון הארוך טווח הקשור לאירועים או למידה חדשה, עם פחות רגישות להפרעות (Ellenbogen JM et al).
עוד בעניין המנוחה: מחקר ראשוני הוכיח ש"הפסקת קפה" עוזרת למוח לזכור מידע שנקלט באותו יום. בזמן מנוחה, המוח ממשיך לעבוד ומשנן את ההתנסויות שחווינו בטווח הקצר (Tambini A et al).
מחקר נוסף גילה ששנת צהריים משפרת את כושר הלימוד ומפיגה את העומס באזור הזיכרון במוח. על פי המחקר,השינה עוזרת לפנות את הזיכרון קצר-הטווח כדי לאפשר קליטה של מידע חדש (Walker M).
אם קשה לכם לישון בלילה או לנוח במשך היום, מומלץ לתרגל מדיטציה. אחד המחקרים בנושא הוכיח שמטופלים בגילאי 52 עד 77 שעשו מדיטציה 12 דקות ביום במשך 8 שבועות שיפרו את הזיכרון והיכולות הקוגניטיביות שלהם (Newberg AB et al). תרגילי הרפיה או מדיטציה משפיעים על הבריאות הפיזית, הנפשית והמוחית.
נמצא שעשרים דקות ביום של פעילות גופנית שיפרו את הזיכרון של 138 מתנדבים לאחר גיל 50, שהתלוננו על ירידה בזיכרון ללא מחלת רקע. הסבר אפשרי הוא שבזמן פעילות גופנית, מגיע חמצן רב יותר למוח ולכן הוא מתפקד טוב יותר (Lautenschlager et al).
פעילות קוגניטיבית חשובה גם כן לשיפור הזיכרון. אנשים ברמת השכלה נמוכה שמתרגלים באופן קבוע פעילות מוחית – קריאה, כתיבה, סודוקו או תשבצים פעם בשבוע, מגיעים לרמה דומה מבחינת הביצוע הקוגניטיבי לאלה שלמדו מספר שנים בבית ספר (Lachman ME et al).
למרות שאנו חיים בעולם של שפע, אחת הסיבות השכיחות לבעיות זיכרון הן תזונה לקויה (חסרים תזונתיים). המוח צריך "לאכול" לא רק תשבץ וסודוקו אלא גם יותר מ-40 רכיבים תזונתיים חיוניים : מינרלים, ויטמינים, חומצות אמינו וחומצות שומן חיוניות. הוא צורך 20% מהאנרגיה שהגוף מקבל דרך התזונה. כל חוסר באחד המרכיבים יכול לשנות לרעה את תפקוד תאי העצב וכך את הזיכרון. לכן יש לאכול מאוזן, ובריא. (בנושא זה, ראו את הכתבה " להזין את הזיכרון").
לסיכום
חשוב לזכור, המוח מתנהג כמו שריר : או שמשתמשים בו או שהוא מתנוון. איכות החיים של כל אחד מאיתנו מושפעת מאוד מאיכות התפקוד של המוח. ההתדרדרות של המוח אינה מתרחשת במספר ימים אלא במשך שנים. לכן חשוב בכל גיל ללמוד דברים חדשים, להשתתף בסוגים שונים של קורסים שמעניינים אתכם, לשמוע מוסיקה, בקיצור…עשו חיים !! זכרו, יש קשר הדוק בין הזיכרון לרגשות ולאורח החיים. לכן, הירגעו, אמצו את המוח ואת הגוף, דאגו למנוחה ואיכלו בריא.
2 Comments:
[…] דרכים אחרות לשמירה על הזיכרון, בנוסף לתזונה, נדונים בכתבה "שכחתי להגיד לך…". […]
[…] דרכים אחרות לשמירה על הזיכרון, בנוסף לתזונה, נדונים בכתבה "שכחתי להגיד לך…". […]